NZa: polisinformatie beter, meer hulp bij keuze gewenst

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt elk jaar of zorgverzekeraars transparant zijn in de informatie over de zorgverzekeringen. Het kiezen van de juiste zorgverzekering is een ingewikkelde en tijdrovende klus. Informatie over zorgverzekeringen moet daarom niet alleen juist, vindbaar en vergelijkbaar zijn. De informatie moet ook begrijpelijk zijn en op het goede moment in het keuzeproces worden gegeven.

Vindbaarheid

De NZa heeft een extern onderzoeksbureau gevraagd om onderzoek te doen of informatie op de websites van verzekeraars goed te vinden is. Hierbij is onder andere gekeken naar informatie over collectieve verzekeringen, vergoedingen niet-gecontracteerde zorg, eigen bijdrages, diverse vergoedingen en informatie over het eigen risico. Hieruit blijkt dat de vindbaarheid van sommige informatie, zoals niet-gecontracteerde zorg of eigen bijdrage voor kraamzorg voor maar 56% van de respondenten te vinden was. Ook het vinden van de juiste informatie is onderzocht. Hierbij bleek dat bij bijvoorbeeld de vergoeding van lenzen dit maar door 31% van de respondenten is gevonden.

Gestuurde vergelijkingssites

Naast het vinden van de gewenste informatie heeft de NZA ook gekeken naar transparantie over de verschillende polissen en algemene vergelijkingswebsites, zoals Independer en Pricewise. Opmerkelijk is dat deze algemene vergelijkingswebsite in sommige situaties alleen polissen laten zien die via deze vergelijkingssites af te sluiten zijn. Hierdoor zijn deze websites niet algemeen meer, maar gestuurde vergelijkingssites. Ook wekken sommige sites daarnaast ten onrechte de indruk dat ze exclusieve kortingen bieden als je via de vergelijkingssite een polis afsluit.

Liever zeker weten?

Verzekeraars kunnen dus nog veel verbeteren in de online communicatie. Wilt u zeker weten of u de juiste informatie heeft gevonden? Belt u dan één van onze zorgadviseurs op 088 – 12 10 221.
Wij kennen geen wachttijd en hebben jarenlange ervaring met het zoeken naar de juiste vergoeding.

Wilt u het volledige rapport van de NZa inzien? Dit kan op www.nza.nl/actueel.