Tips

Tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

Hoe bespaar ik op mijn zorgverzekering?

Uw zorgverzekering wordt ieder jaar duurder. Maar wist u dat een goede vergelijking al snel een besparing op kan leveren van 100 euro per jaar? Houd daarbij wel rekening met de juiste dekking en staar u niet blind op alleen de korting.

Profiteer van collectiviteitskorting

Via onze zorgcollectiviteit is een zorgverzekering in veel gevallen goedkoper. Ondanks de korting is het onnodig om een pakket te kiezen met een veel te uitgebreide vergoeding. De verleiding is groot, omdat u via het collectief dankzij de korting goedkoper uit bent. Onze zorgspecialisten voorzien u graag van onafhankelijk en vrijblijvend advies. Bel 088 – 121 0 221 of stuur een e-mail info@internationalinsurances.nl.

Meer weten over de collectieve zorgverzekering van International Insurances? Neem dan contact met ons op.

Een zorgverzekering is voor iedereen verplicht. Maar hoe gaat u verstandig om met uw eigen risico? En welke kosten kunt u verwachten? Met deze tips van onze zorgspecialisten maakt u de juiste keuze.

1. Kies de juiste basisverzekering
Er zijn drie soorten basisverzekeringen: natura, restitutie en budget. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Let op: de budgetverzekering is de goedkoopste, maar de zorgverzekeraar heeft dan weinig contracten met zorgverleners. Hierdoor bestaat de kans dat u hoge zorgkosten kunt krijgen. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.

2. Vraag zorgtoeslag aan
In enkele situaties heeft u recht op zorgtoeslag. Contoleer dus goed of dit ook voor u van toepassing is. Als dit voor u het geval is, dan ontvangt u maandelijks een bedrag waarmee u een gedeelte van de zorgpremie kunt betalen. Ontvangt u al zorgtoeslag? De Belastingdienst heeft meer informatie voor u betreffende zorgtoeslag én laat u zien of u recht heeft op zorgtoeslag en hoeveel dat is.

3. Maak ook een vergelijking voor u alleen
Veel gezinnen willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en handig voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is uw partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Als u niet dezelfde wensen heeft, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken.

4. Vraag een second opinion aan
Staat er een dure tandartsbehandeling voor u op de planning? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts. In een enkel geval is de behandeling bij de ene tandarts goedkoper dan bij de andere. Vraag uw tandarts om een doorverwijzing.

5. Betaal uw premie per jaar in plaats van per maand
Wanneer u de premie in één keer betaalt, kan dat tot 3% korting opleveren. Als u dat bedrag achter de hand heeft kunt u dat overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

6. Laat de ingreep door uw huisarts doen
Sommige ingrepen kunt u ook door de huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat u bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Laat bijvoorbeeld uw spiraaltje zetten door de huisarts. U betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als u het in het ziekenhuis laat doen, betaalt u wel uw eigen risico.

7. Ga verstandig om met uw eigen risico
Heeft u deze laatste maanden van het jaar zorg nodig? Denk hierbij aan uw eigen risico. Heeft u uw eigen risico opgemaakt dit jaar? Laat de behandeling dan nog voor 31 december doen. Op 1 januari begint u namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet u de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

8. Verzeker uw kind bij de ouder met de hoogste dekking
Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijft u ze bij? Onder u of onder uw partner? Als u dezelfde dekking heeft, is dat niet belangrijk. Heeft u allebei een andere dekking? Schrijf uw kind dan in onder de ouder met de meest uitgebreide dekking. Uw kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie, maar ook fysiotherapie.

9. Ga bewust om met medicijnen
Verzekeraars hebben vaak een voorkeur binnen een groep van gelijke medicijnen. Voorbeeld: er is een groep medicijnen met dezelfde werkzame stof en dezelfde dosering maar een andere leverancier. U krijgt binnen die groep het ene medicijn wel uit de basisverzekering vergoed en het andere niet. U heeft dus niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als u hier goed naar kijkt, levert dit al snel een flinke besparing op.

10. Let op dat u niet onderverzekerd bent
De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Als de zorg duurder is dan in Nederland kunt u zich hiervoor verzekeren via de zorg- of de reisverzekering. Vraag onze zorgspecialist wat voor u de beste oplossing is, zodat u niet dubbel of onderverzekerd bent.

11. Wel of geen aanvullende verzekering?
Bent u gezond en verwacht u in het nieuwe jaar weinig zorgkosten? Dan kunt u overwegen of u wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel u voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik u ervan denkt te gaan maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op u te nemen, in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar uw tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaart u tientallen euro’s.

Vrijblijvend vergelijken

Onze zorgspecialisten voorzien u graag van onafhankelijk en vrijblijvend advies. Bel 088 – 121 0 221 of stuur een e-mail naar info@internationalinsurances.nl.